Dakine tassen en rugzakken

Geschiedenis van de rugzak 

De rugzak dateert uit de tijd van Otzi. Deze klimmer had 5300 jaar geleden al een rugzak met een frame om zijn spullen te vervoeren. De echte eerste rugzak stamt uit de tijd van Napoleon. Zijn soldaten droegen ransels. Het Noorse merk Bergans bedacht de eerste rugzak volledig gevormd naar het menselijk lichaam. In de jaren zestig bedachten de gebroeders Lowe uit Amerika de rugzak met een inwendig frame. De heupband welke nu op elke actieve rugzak te vinden is, is uitgevonden door tieners die de poten van het frame in de kontzak van hun broek staken om de druk te verdelen. In de loop van de jaren is de rugzak een steeds vertrouwder beeld geworden op straat, maar ook in de sport heeft de rugzak zijn intrede gedaan. Niets voor niets besteden ingenieurs en productspecialisten veel tijd aan het ontwikkelen van de perfecte rugzak. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een rugzak?

Er zijn verschillende type rugzakken op de markt. Er zijn rugzakken voor gebruik naar school en of kantoor en rugzakken voor actief gebruik zoals fietsen, snowboarden, wandelen en skiën. De verschillen tussen de diverse activiteiten zie je terug in de opbouw van de rugzak.

Ik wil een rugzak kopen voor School of kantoor

Wanneer je een rugzak voor school of kantoor nodig hebt dan is een laptopsleeve een must. Vaak hebben de school of kantoor rugzakken een volume tussen de 20 en 30 liter. Vaker heb je toch ook je boeken of andere shizzle bij je, dus is een beetje volume gewenst. Ook hebben deze rugzakken vaak extra opbergvakken waarin je pennen, telefoon en dergelijke in kwijt kan. Dit scheelt een hoop zoekwerk onderin je tas en ga je georganiseerd op stap. Sommige rugzakken hebben een heupband voor extra steun in de rug en zijn de schouderstraps voorzien van een borstband, welke zorgt dat de tas op zijn plek blijft als je bv aan het fietsen bent. 

Ik wil een ski of snowboardrugzak kopen

Een goede rugzak voor actief gebruik herken je aan een aantal zaken. Op enkele uitzonderingen na zijn het vaak tassen met een lager volume (tussen de 11 en 20 liter). Dit omdat het niet comfortabel is om met een grote rugzak te gaan skiën of snowboarden. Een tweetal straps om je snowboard of ski’s te kunnen dragen is een must. Sommige rugzakken hebben een uittrekbare kabel om je ski’s te kunnen bevestigen. Vakken voor bijvoorbeeld je skibril, hydration system (hydratiesysteem) zitten er standaard in. De heupband is vaak gevoerd en voorzien van een extra vakje voor bv je telefoon of ander klein spul. Verschillende straps aan de rugzak bieden de mogelijkheid om extra zaken mee te nemen zoals je helm en ijsbijl. Omdat je tijdens je activiteit wat warmer wordt dan in het dagelijkse leven zijn veel van deze rugzakken voorzien van een mesh rugpaneel wat de warmte afvoer bevordert. De rugzak heeft een borstband welke de tas op zijn plek houd. Aan de borstband zit een fluitje, zodat je een signaal af kan geven wanneer je in nood bent of de apres ski ingaat.
 

Lees meer